Pembaca budiman mengirimkan email

4

September 7, 2006 oleh zamrimohamad


Hari ini aku bercuti. Koordinatorku, Encik Halim Taib pergi ke Kubang Pasu hari ini untuk bertemu Tun Dr Mahathir Mohamad kerana ada urusan tentang melanjutkan pengajiannya ke peringkat Doktor Falsafah di bawah tajaan Yayasan Perdana. Secara langsung, beliau mengambil peluang untuk bercuti di kampungnya.

Sehingga jam 8.00 malam, manukskrip bagi buku terbaru bagi siri perhubungan dan motivasi cinta telah disiapkan (insya Allah, bakal ada empat buah sebelum Oktober). Tajuknya masih belum dapat difikirkan lagi. Mungkin selepas aku siapkan pendahuluan, boleh jadi idea untuk tajuk akan muncul.

Buku Cari Duit Cara Mudah Sebagai Penulis Bebas memberi kejutan kepada aku. Beberapa hari lalu dan hari ini aku menerima kiriman e-mail dari para pembaca budiman. Pengirim email berusia 24 tahun bernama Judith membeli buku ini di MPH Mahkota Parade, Melaka. Sekitar jam enam petang tadi saudari Judith mengirimkan dua halaman penulisanya untuk diberikan komen. Terima kasih atas kepercayaan yang diberikan. Jika diizinkan Allah, aku cuba sedaya upaya untuk berkongsi pandangan yang bersesuaian.

Terima kasih sekali lagi untuk saudari Judith.

Seorang lagi pembaca berusia 21 tahun bernama Gomez, selain daripada membeli buku Cari Duit Cara Mudah Sebagai Penulis Bebas, saudara Gomez (saya kira berbangsa India, betulkan jika salah) turut memberi komennya yang boleh kita fikir-fikirkan. Komen ini dihantar melalui laman web Motivasi Minda.

Kebanyakan novel melayu berkisarkan tentang masalah percintaan remaja, masalah rumah tangga lelaki-wanita kita masa kini. Kebanyakan tema-tema masa ini masih sama dengan tema sebelum kemerdekaan dan selepas kemerdekaan. Tetapi kita telah lupa bahawa Malaysia merupakan negara yang mempunyai penduduk yang berbilang kaum. Mengapa tidak kita ceritakan permasalahan yang berlaku dalam kaum yang lain selain Melayu, ketidak-puasan dan kerumitan hidup mereka sebagai bangsa dan penduduk negara ini.

Ada apa-apa komen?

Terima kasih saudari Judith dan saudara Gomez atas kiriman email, saya amat menghargainya.

4 thoughts on “Pembaca budiman mengirimkan email

 1. Ainin Naufal berkata:

  Bagus-bagus. Sudah ada peminat dan mula dikenali. Kena jaga persoanaliti tu. Hmm… nampaknya buku-buku Melayu dibeli juga oleh kaum lain. Tahniah. Tumpang gembira. Mereka tu kena dapatkan novel PTS untuk kelainan yang dicari-cari.

 2. Blog Rasmi Motivasi Minda berkata:

  Nasihat kak Halilah akan saya pegang kuat-kuat, kalau saya tersasar sedarkan saya.

 3. Puan Ainon Mohd. berkata:

  Hahaha! Bagus! Bagus! Sudah dapat mentee!

  Langkah kedua, pimpin mentee sdr itu supaya pandai memilih tajuk-tajuk yang penerbit akhbar, radio, majalah, ataupun PTS suka….

 4. Blog Rasmi Motivasi Minda berkata:

  Okay, arahan Puan diterima jelas 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Jumlah Pelawat

 • 371,029 pembaca

Klik Seminar Kami

Buku tulisan saya

Kategori

Koleksi Penulisan

%d bloggers like this: