Penuntut IPT kesal artis ditonjolkan semasa konvokesyen

2

September 9, 2006 oleh zamrimohamad


Cabaran untuk saudara Nazri Saedon untuk menjawab persoalan-persoalan ini sebagai pemimpin aspirasi di UIAM
Gambaran wajah pengganas-pengganas di universiti Islam.

Penuntut IPT kesal artis ditonjolkan semasa konvokesyen
Fri Sep 08, 06 05:37:23 PM

Oleh Nyza Ayob KUALA LUMPUR, 8 Sept (Hrkh) – Mahasiswa negara ini melahirkan kekesalan dengan tindakan membawa masuk artis ke pesta konvokesyen universiti-universiti tempatan.

Baru-baru ini dilaporkan, Universiti Islam Antarabangsa (UIA) yang ditonjolkan dengan imej Islam mengundang para artis membuat persembahan sepanjang pesta konvokesyen universiti berkenaan.

Setiausaha Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (Gamis), Husni Abdul Karim berkata tindakan membawa masuk artis ke pesta konvokesyen UIA melanggar prinsip Taman Budi dan Ilmu yang diterapkan di universiti berkenaan.

Husni yang juga pelajar UIA berpendapat seharusnya pesta konvokesyen melambangkan kematangan intelektual dan ilmu dan bukannya dihidangkan dengan hiburan yang melalaikan.

Beliau menceritakan sepanjang pesta konvokesyen universiti berkenaan yang berlangsung pada 24 hingga 30 Ogos, kira-kira 10 orang artis telah diundang.

Antara artis yang membuat persembahan di pentas kebudayaan UIA pada Pesta Konvokesyen tersebut ialah Kumpulan Six Sense, Lips, Jimbara, Siti Nordiana dan Lan Pet Pet (Senario).

“Kita tidak melarang membawa masuk artis asalkan mematuhi peraturan seperti cara pemakaian yang sopan. Pada malam itu kebanyakan artis perempuan berpakaian menjolok mata. Begitu juga dengan corak persembahan mereka agak keterlaluan,” katanya.

Menurut Husni, selain undangan artis, juga diadakan pertandingan “Battle of the band” di antara pelajar.

Bagaimanapun menurut Husni, sambutan kemerdekaan yang diadakan selepas pesta konvokesyen di universiti itu ‘bebas’ daripada artis memandangkan kumpulan pelajar telah membuat bantahan ekoran dari pesta konvokesyen.

Jelasnya program sambutan merdeka itu seolah-olah tidak ‘direstui’ pihak atasan universiti kerana mereka tidak hadir pada program berkenaan. Jelasnya, difahamkan program tersebut merupakan anjuran Majlis Perwakilan Pelajar (MPP)

“Perkara ini menimbulkan kehairanan kepada kami siapakah yang berkuasa di universiti sebenarnya. Ini kerana Presiden, Rektor, Penolong Rektor dan Dekan- dekan juga tidak hadir pada program sambutan merdeka itu,” katanya.

Sementara itu, Exco Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia, Abu Qassim Nor Azmi berpendapat program hiburan yang diadakan seharusnya tidak melanggar peraturan dan syariat.

“Kita tidak menolak hiburan tetapi seharusnya menepati syariat dan tidak melampaui batas. Walaupun artis yang membuat persembahan seperti Lan Pet Pet (Senario) turut menyampaikan kata-kata nasihat kepada pelajar, kita melihat lebih banyak perkara negatif berbanding positif.

“Walaupun pada hari itu diadakan program Bicarasiswa secara langsung di RTM, ramai pelajar tidak mengetahui tentang program tersebut. Seharusnya program tersebut diuarkan lebih awal,” katanya.

Ahli Jawatankuasa Hal Ehwal Kebangsaan, Kelab rakan siswa Islam Malaysia (Karisma), Zulhilmi Mohamad Ziyadi pula berpendapat apabila budaya berhibur digalakkan dalam masyarakat khususnya warga kampus, ia akan ‘memandulkan’ semangat perjuangan dan budaya berfikir rakyat bagi membantu pembangunan negara.

“Apabila hiburan ini digalakkan di kampus, ia sangat membahaya dan akan merosakkan pelajar. Mereka mungkin tidak sedar mereka telah ‘dirosakkan’ secara sedikit demi sedikit

“Jika perkara ini berterusan kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang. Adakah generasi sekarang berkemampuan mewariskan keadaan yang selamat pada generasi akan datang?,”katanya.

P/S aku pula yang pening kepala lagi.

2 thoughts on “Penuntut IPT kesal artis ditonjolkan semasa konvokesyen

  1. Puan Ainon Mohd. berkata:

    Apa nak jadi dengan UIA nih!

  2. Blog Rasmi Motivasi Minda berkata:

    Tak apa puan, ada golongan yang cuba mengimbangkan keadaan. Jihad untuk kesejahteraan universiti

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Jumlah Pelawat

  • 371,029 pembaca

Klik Seminar Kami

Buku tulisan saya

Kategori

Koleksi Penulisan

%d bloggers like this: