Ketupat dan rendang angkasa

Tinggalkan komen

Oktober 19, 2007 oleh zamrimohamad


Dr Syeikh Muszaphar, flight participant (klik gambar)
Sunita Williams, NASA Astronaut (Klik gambar)

Pagi-pagi raya selepas bersolat di masjid sekitar Ukay Perdana, saya mendengar Nizal Mohamad menyebutnya berkali-kali, “Seperti kita dengar Dr Syeikh Muszaphar adalah angkasawan atau astronaut bukan penumpang atau peserta ke angkasa.”

Beberapa kali ia disebut dalam berita Angkasa, siaran khas ASTRO yang menyiarkan perjalanan Dr Syeikh Muszaphar sebagai warganegara Malaysia pertama ke angkasa.

Ia menjadi isu di dalam negara. Malah ketika pelancaran gelaran astronaut diberikan kepada semua krew termasuklah anak tempatan ini.

Apa pun isunya, buku teks sejarah negara akan berubah wajah. Cerita baru akan timbul dan akan dibaca serta menjadi soalan dalam peperiksaan di sekolah-sekolah. Digelar penumpang, peserta atau angkasawan, soalnya apakah hasil eksperimen sembilan hari beliau di angkasa boleh dijadikan bahan yang berguna untuk perkembangan negara.

Ada ura-ura mengatakan, video eksperimen gasing beliau akan dijadikan bahan pendidikan sekolah.

Jika Malaysia benar-benar hendak melibatkan diri sepenuhnya dalam bidang angkasa, saya kira negara ini boleh bermula dengan kajian kesihatan dan perubatan di angkasa.

Peserta atau angkasawan, akhirnya saya ketemu jawapan dalam laman web rasmi ROSCOSMOS. Bandingkan sahaja.

Bagi saya, digelar peserta ke angkasa Malaysia pertama pun bukan hal besar selagi mana Dr Syeikh menggunakan pemikiran lateral mencipta peluang di angkasa.

Apa terjadi kepada beliau selepas ini.

Pertama, dianugerahkan gelaran Datuk sebagaimana Datuk Azhar Mansor dan Datuk Abdul Malik Mydin.

Kedua, pengeluar produk akan menggunakan beliau sebagai duta. Produk akan disebut dengan kenyataan, berasaskan teknologi angkasa.

Ketiga, memenuhi undangan sekolah, pusat pemulihan dan institusi pengajian tinggi bagi memberi ceramah dan perkongsian pengalaman.

Keempat, buku akan dihasilkan oleh beliau atau ghost writer sama ada diterbitkan dengan cop kerajaan atau penerbit luar. Pelancaran buku akan terpampang di media cetak.

Kelima, menganggotai jawatankuasa kajian dan penyelidikan angkasa di bawah kerajaan bagi projek-projek tahun akan datang.

ZAMRI MOHAMAD merupakan penulis bebas, blogger, jurulatih penulis bebas. Beliau menghasilkan buku-buku perhubungan, karier dan cinta. Buku-buku beliau kini berada di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei. Pembaca blog ini boleh memilikinya pada harga diskaun dan penghantaran ke rumah melalui pembelian online. Klik dan dapatkan hari ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Jumlah Pelawat

  • 365,512 pembaca

Klik Seminar Kami

Buku tulisan saya

Kategori

Koleksi Penulisan

%d bloggers like this: