Sama-sama berbeza

1

November 7, 2007 oleh zamrimohamad


Saya sedang menyiapkan bahan bagi program ceramah buku di Alpha Angle pada 17 November nanti. Saya meneliti latar belakang beberapa penulis luar negara yang menembusi tembok bestseller di Amerika dan serata dunia. Antara penulis yang menjadi rujukan latar belakang ialah Stephen King, Dan Brown dan Christopher Paolini.

paolini.jpg

Christopher Paolini membuat saya tersenyum dan teruja sendiri mungkin syok sendiri. Rupa-rupanya kami mempunyai persamaan.

Beliau menulis buku Eragon pada usia 15 tahun dan buku itu diterbitkan oleh keluarganya sendiri pada tahun 2002. Langkah promosinya ialah menjalankan aktiviti ceramah buku dari sekolah ke sekolah. Christopher pergi ke 135 buah sekolah dan perpustakaan sebagai promosi bukunya sehinggalah sebuah penerbit berjaya menghidu potensi buku ini dan memohon hak pengedaran dari penerbitan keluarga Christopher.

Saudara pengunjung sudah tahu apa kemuncak cerita ini. Akhirnya faktor Writing in Action mengambil tempat. Dari sebuah buku, Eragon diadaptasi menjadi filem Hollywood. Dalam temubual televisyen, Christopher berkata ia sedang dijadikan permainan komputer.

er.jpg

Novel trilogi Eragon mempunyai nilai sentimental bagi Christopher. Kulit buku dengan ilustrasi mata sephira dan peta yang terkandung dalam novel ini dilukis oleh kakaknya, Angela.

Edisi kedua Eragon diterbitkan oleh Alfred Knopf pada Ogos 2003 dan menjadi buku terlaris New York ketika Christopher berumur 19 tahun.

Nanti dahulu, apa persamaan yang saya hendak kongsi antara saya dengan Christopher Paolini? Bukankah tadi saya hendak kongsi persamaan dengan penulis bestseller ini?

Ketika membaca latar belakang Christopher Paolini ini, saya mendapat satu maklumat, iaitu kami berkongsi tarikh lahir yang sama, 17 November berbintang Scorpio.

Itu sahaja.

Jangan marah ya!

Sebenarnya apabila kita mempunyai persamaan dengan orang yang hebat, secara langsung kita cuba mencapai apa yang dicapai oleh individu itu. Tetapi dengan cara dan dalam ruang lingkup kita sendiri. Persamaan yang menjadikan diri kita terdorong melakukan sesuatu yang lebih dengan mendorong diri sendiri. Mencipta skrip-skrip kejayaan dan menyusun cara mencapainya.

ZAMRI MOHAMAD merupakan penulis bebas, blogger, jurulatih penulis bebas. Beliau menghasilkan buku-buku perhubungan, karier dan cinta. Buku-buku beliau kini berada di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei. Pembaca blog ini boleh memilikinya pada harga istimewa dan penghantaran ke rumah melalui pembelian online. Klik dan dapatkan hari ini.

Advertisements

One thought on “Sama-sama berbeza

  1. wuqing berkata:

    alaa, alaa…
    nk suruh ucap hepi besday la tuh…
    hahahaa…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Jumlah Pelawat

  • 365,512 pembaca

Klik Seminar Kami

Buku tulisan saya

Kategori

Koleksi Penulisan

%d bloggers like this: