Laman web dinaiktaraf.

Tinggalkan komen

Disember 31, 2007 oleh zamrimohamad


Saya tidak berpuas hati maka saya ubah semuanya sekali lagi. Laman web rasmi penulis ditukar untuk kali ke berapa, saya sendiri sudah tidak pasti. Tetapi saya jangkakan laman web wajah baru ini bakal kekal dengan wajah ini bagi tempoh yang lama.

Saya sedang cuba-cuba belajar menggunakan beberapa perisian grafik bagi keperluan foto di dalam laman web. Apa yang kasar dihaluskan, apa yang bertompok dihilangkan, apa yang gelap dicerahkan. Saya seperti kembali kepada usia 21 tahun, bermain-main dengan perisian grafik di komputer rakan saya.

Zaman olok-olok.

Kami bergembira dengan gambar dan warna. Kami hasilkan kulit album olok-olok. Kemudian kami hasilkan laman web ringkas seolah-olah laman web sebuah kumpulan muzik.

Saya masih ingat lagi, kami berempat baru pulang daripada kelas bahasa Arab. Berlatar belakang dinding dengan permukaan berpasir dan kasar, kami mengambil gambar di situ. Sampai di bilik, kami ubah suai dan menjadi kulit album kumpulan ahli muzik.

Bertudung labuh ke konsert underground.

Laman web satu muka dihasilkan. Di situ kami letakkan pelbagai info, mengenai persembahan, latar belakang dan semuanya. Ia dibuat dalam bentuk jenaka. Tetapi kami menerima e-mel daripada rakan-rakan, mengucap tahniah atas kelahiran album pertama. Sah, mereka percaya.

Gambar-gambar orang ramai di auditorium menghadiri ceramah agama dimasukkan dan kami katakan pengunjung-pengunjung konsert. Sehingga ada yang hairan. Dalam ramai-ramai ada satu kumpulan perempuan bertudung labuh pergi ke konsert underground.

Bomoh tradisional vs bomoh digital.

Apa kami lakukan berpanjangan. Tetapi pengunjung mula sedar laman web itu adalah laman web jenaka. Ini kerana gambar kedua yang kami ambil dan ubah suai. Gambar rakan kami sedang tidur petang. Kemudian salah seorang daripada rakan biliknya, mengambil songkok, memakainya dan berlagak seperti berdoa. Rakan itu adalah saya.

Kami masukkan ke dalam laman web. Kami tawarkan perkhidmatan bomoh digital. Perkhidmatan disediakan ialah perubatan tradisional melalui e-mel. Perkhidmatan paling tidak masuk akal ialah khidmat menghantar santau melalui e-mel. Penerima pasti muntah darah apabila membuka e-mel santau itu. Santau melalui makanan sudah ketinggalan.

Objek misteri di kaki bukit.

Salah satu gambar yang menjadi kegemparan kami dan pengunjung ialah objek ganjil di kawasan bukit sekitar kampus. Kami sendiri tidak menyangka ia muncul di situ. Kami siarkan di laman web dan menjadi kegemparan para pengunjung. Rupa-rupanya ada kerosakan dalam kamera digital sehingga ia menghasilan objek itu berkali-kali.

Jenaka pengendur masalah.

Laman web itu dihasilkan sebagai penghibur kami berhadapan dengan sistem universiti. Kami diambil daripada kumpulan bukan matrikulasi dan kumpulan kecil ini tidak mendapat pendedahan sepenuhnya oleh pihak majlis perwakilan pelajar yang terdiri daripada pelajar matrikulasi. Selepas enam tahun, saya melihat perubahan lebih baik.

Tambahan lagi, kebanyakan pelajar ambilan terus ketika itu tidak mendapat wang pinjaman hampir setahun sehinggakan mereka sama-sama berkongsi duit untuk survival.

Ada satu keadaan, seorang pelajar perempuan, ayahnya berhadapan dengan tindakan muflis. Pelajar ini tidak mahu mendedahkan masalahnya. Sekali-sekali datang ke bilik rakan, bersembang dan makan roti buku yang dihidangkan. Mereka tidak tahu sekeping dua roti itu menjadi pengalas perutnya satu hari.

Apabila dilabel tidak matang.

Laman web jenaka ini mungkin dilihat membuang masa, tidak matang dan kebudak-budakan. Tidak sesuai dengan status pelajar universiti.

Tetapi laman web jenaka kami hasilkan inilah tempat mereka ketawa, berjumpa dan berkongsi cerita dan meninggalkan pesanan di laman web itu. Di laman web tidak matang inilah masalah-masalah peribadi kami kendurkan buat sementara.

Kerana laman web jenaka ini, saya menerima tawaran membuat backdroup atau latar hias menggunakan paparan LCD bagi program-program kelab di universiti. Kerana laman web jenaka ini, saya pernah menerima projek laman web secara amatur bagi sebuah kontraktor binaan bumiputera di Danau Kota.

Kerana laman web jenaka ini, saya masih kekal membina dan menyusun laman web peribadi dan mengurus blog yang sudah masuk tahun kedua.

Kerana laman web jenaka ini, yang tidak matang menjalin keakraban kami.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Jumlah Pelawat

  • 371,042 pembaca

Klik Seminar Kami

Buku tulisan saya

Kategori

Koleksi Penulisan

%d bloggers like this: