Apa kata Tun Dr Mahathir di Pesta Buku Popular 2008

Tinggalkan komen

Mei 31, 2008 oleh zamrimohamad


Dr Mahathir Mohamad: The Racist Card
Ini adalah tahun kedua saya terlibat dalam pesta buku anjuran Popular. Dikenali dengan nama Popular Bookfest, tahun ini saya terlibat sebagai pengunjung dan melihat beberapa perubahan pada pesta buku kali ini.

Pertama, jumlah judul dalam bahasa Melayu bertambah dan ruang pameran yang diberikan juga ditambah. Buku Rahsia Bisnes Mamak membuat penampilan sulungnya di Popular Bookfest pada tahun ini.

Rangkaian kedai buku milik perniagaan berbangsa Cina mempunyai sikap optimis terhadap buku-buku dalam bahasa Melayu kesan daripada permintaan dan jumlah jualan yang bertambah tahun ke tahun. Sayang sekali, perkara ini tidak didedahkan secara positif dalam ulasan hos-hos di kaca televisyen.

Kedua, promosi buku-buku Melayu dan para penulis mengalami perubahan drastik. Kain rentang atau banner gergasi yang digantung pada dinding dan siling bangunan mempamerkan buku-buku dalam bahasa Melayu.

Ketiga, terdapat dua pentas berbanding satu pada tahun lalu. Pentas kedua merupakan pentas aktiviti dan pentas utama adalah bagi acara-acara besar.

Keempat, secara kasar jumlah pengunjung berbangsa Melayu bertambah dan banyak berkumpul di seksyen buku Bahasa Melayu. Ini menunjukkan sikap postitif terhadap penganjuran pesta buku dan dunia membaca.

Saya berkesempatan mengunjungi pelancaran buku Tun Dr Mahathir. Buku yang ditulis bersama Tan Sri Abdullah Ahmad adalah antara buku yang disenaraikan sebagai terlaris. Pada pelancaran itu, Tun menandatangani 90 buah buku berbanding 70 buah yang dirancang oleh pihak penganjur.

Semestinya kehadiran media pada hari itu memberi fokus kepada isu kemasukkan Ezam ke dalam parti UMNO. Pada ucapan yang disampaikan oleh Tun, beliau mengambil peluang menafikan pengedaran surat menyurat kepada Israel dan dianggap sebagai jenaka pihak tertentu.
Tun telah menulis sejumlah 200 pucuk surat kepada personaliti-personaliti dunia sepanjang perkhidmatan beliau sebagai Perdana Menteri. Sejumlah surat tidak disiarkan dalam buku beliau termasuklah surat kepada Ehud Barak kerana diklasifikasikan sebagai dokumen rahsia kerajaan.

“Saya mahu ia diterbitkan, tunggulah,” kata Tun.

Ingin terbit buku impian sendiri? Klik di sini

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Jumlah Pelawat

  • 363,731 pembaca

Klik Seminar Kami

Buku tulisan saya

Kategori

Koleksi Penulisan

%d bloggers like this: