Skali Lagi, "rekod cemerlang tetapi hancur "

Tinggalkan komen

November 3, 2008 oleh zamrimohamad


Setelah saya mencadangkan saudara ini membaca buku Skali Lagi, inilah ulasan buku Skali Lagi oleh beliau, Mohd Aliff Mohd Nor.

Sebahagian dipetik daripada blog saudara Mohd Aliff.

Tengku Rithaudden, CEO syarikat IT, Skali.com menceritakan pengalaman beliau bekerjasama dengan mereka yang mempunyai rekod cemerlang tetapi hancur daripada aspek pembangunan kendiri di dalam buku beliau bertajuk “Skali Lagi”.

“Kami menjalinkan hubungan dengan sebuah syarikat milik bumiputera untuk menyelesaikan sebuah projek. CEO syarikat itu seorang lelaki yang mempunyai rekod cemerlang di dalam bidang IT, dibantu oleh seorang wanita bijak dan cantik yang juga teman wanita kepada CEO itu. Pengarah syarikat itu seorang lelaki”

“Tetapi CEO itu seorang kaki botol dan kaki perempuan. Oleh kerana sifat panas baran dan cemburu yang menebal, CEO ini cemburu melihat teman wanitanya dan Pengarah syarikat selalu keluar bagi membincangkan projek. Akhirnya, hubungan putus di tengah jalan dan wanita serta Pengarah itu dibuang kerja atas sebab- sebab yang tidak munasabah. Usahasama kami pun tergendala.”

Baru- baru ini, sebuah syarikat perbadanan kerajaan terkemuka di Malaysia mengubah polisi sedia ada. Daripada mengambil graduan- graduan yang memperoleh CGPA/ PGNK yang tinggi, mereka membuka tawaran kepada semua.

Apabila diselidik, rupa- rupanya syarikat tersebut serik kerana sesetengah orang yang disangka cemerlang dari segi akademik rupanya hanya indah luaran sahaja.

Apabila bekerja, masalah lain pula yang mereka timbulkan seperti kurang kemahiran, kerenah melampau, ketiadaan ciri- ciri seorang pemimpin, nilai- nilai kesopanan yang pudar dan pelbagai lagi masalah.

Ingin mendapatkan naskhah terhad Skali Lagi? Klik di sini!

Nota: Gambar di atas adalah kulit hadapan majalah Dewan Ekonomi edisi November 2008

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Jumlah Pelawat

  • 371,042 pembaca

Klik Seminar Kami

Buku tulisan saya

Kategori

Koleksi Penulisan

%d bloggers like this: