Pemasaran Penulisan: Percuma tetapi dilindungi

1

November 25, 2008 oleh zamrimohamad


Hari ini, jam 12.00 tengah malam, saya melayari beberapa laman web mini yang memasarkan produk internet. Kemudian saya mendapati satu laman web yang mengumpulkan artikel-artikel percuma dalam laman web dalam satu e-buku.

Artikel-artikel tersebut dikumpul daripada pelbagai sumber termasuk daripada individu-individu saya kenal seperti Tuan Azizi Ali, Tuan Irfan Khairi, Tuan Sabri Saifulsham dan Tuan Shamsuddin Kadir.

Kumpulan artikel itu tidak dijual tetapi usaha individu berkenaan mengumpulnya dikenakan bayaran. Alasan penjual, harga yang dibayar adalah atas usaha dan masa mengumpulnya.

Laman web ini menjadi kes studi yang menarik dan saya tekankan juga betapa penting kita tahu apakah itu undang-undang hakcipta. Tujuan kita tahu adalah bagi melindungi diri kita dan diri orang lain.

  • Melindungi diri kita daripada mengambil harta intelek orang lain.
  • Melindungi orang lain daripada mengambil harta intelek kita.

Akta Hakcipta 1987 adalah pelindung untuk kedua-dua situasi ini.

Pandangan saya, penjual ini tidak mengetahui bahawa beliau sedang membuat satu pelanggaran harta intelek. Saya sedang melihat perkembangan laman web jualan beliau untuk melihat sebarang perubahan.

Jika ia percuma, kekalkan ia disebarkan secara percuma. Apabila ada nilai wang bagi mendapatkan koleksi ini ia sudah menjadi harta yang diperdagangkan dan dikomersialkan.

Perkara pertama yang perlu dilakukan penjual itu ialah mendapatkan kebenaran bertulis daripada setiap seorang penulis artikel yang dihimpunkan dalam e-buku berkenaan.

Penulis-penulis artikel berkenaan boleh membuat aduan kepada pihak berkuasa jika mereka mendapati hasil tulisan mereka diperdagangkan tanpa kebenaran. Ia dilihat sebagai mencuri harta intelek.

Hasil penulisan adalah harta sama seperti tanah kita.

Saya akan menyentuh isu ini dalam bengkel penulisan rencana untuk majalah dan akhbar pada 11 Januari 2009. Klik untuk menyertai

Nota: Ingin menjadi penulis rencana majalah dan akhbar? Sertai kursus mingguan kendalian Zamri Mohamad hari ini. Beliau merupakan penulis sepenuh masa.

Advertisements

One thought on “Pemasaran Penulisan: Percuma tetapi dilindungi

  1. jedi79 berkata:

    Tahniah atas pembongkaran Zamri ni.Dulu ramai gak yang macam ni, sekarang masih ada sisa-sisa yang buat macam ni.Walaupun ignorance of the law is no excuse, tapi kita juga ada tanggungjawab nak sedarkan mereka ni, kalau dah tegur pun stil buat, maka tindakan yang tegas harus diambil

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Jumlah Pelawat

  • 366,696 pembaca

Klik Seminar Kami

Buku tulisan saya

Kategori

Koleksi Penulisan

%d bloggers like this: