Kisah teksi dan peluang kedua

Tinggalkan komen

Januari 29, 2010 oleh aliman


Info sisipan

Berita terkini Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2010 bermula pada 19 Mac sehingga 28 Mac 2010 Sejumlah 14 buku tulisan Zamri Mohamad terbitan PTS Publication and Distributor akan menemui pembaca di PWTC sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2010(KLIBF 2010)

Buku tulisan Zamri Mohamad diterbitkan di bawah anak syarikat PTS iaitu PTS Millenia,PTS Professional, PTS One. Antara anak syarikat lain di bawah PTS ialah PTS Islamika,PTS Fortuna dan PTS Litera Turut boleh didapati di rangkaian kedai buku MPH, MPH Online, Popular Bookstores,Bookcafe dan E-kedai.net

Teruskan membaca entri di bawah

———-

Cerita teksi (1)

Kredit foto: nieyszahri

Waktu sudah hampir tengah hari. Mereka yang menunggu bas dan teksi di tempat menunggu bas tidak seramai pagi tadi. Tidak perlu bersesak-sesak, beratur panjang atau memotong barisan semata-mata mahu mendapatkan ruang di dalam bas.

Bagi para pemandu teksi, pada waktu pagi seperti ini, para pemandu sudah menunggu di terminal LRT membawa penumpang ke tempat kerja masing-masing.

Keadaan lengang, matahari makin meninggi. Kelihatan sebuah teksi melepasi tempat menunggu bas. Tidak ada seorang pun yang menahan teksi terbabit. Mereka hanya melihat teksi berkenaan berlalu. Masing-masing mahu menunggu bas.

Tujuh minit kemudian, bas masih tidak muncul. Dari jauh kelihatan sebuah teksi menghampiri tempat menunggu.

Ia adalah teksi yang sama melepasi mereka tujuh minit lalu. Teksi itu tidak keluar dari kawasan tersebut, sebaliknya mengelilingi kawasan jalan sehala itu dua kali.

Masing-masing di situ tidak mempedulikan kehadiran teksi itu. Mata mereka menumpukan perhatian di hujung jalan masuk ke tempat mereka. Menunggu bas datang. Tetapi kali ini teksi berkenaan berhenti di hadapan mereka. Seorang penumpang menaiki teksi itu.

Perjalanan ke tempat yang dihajati pelanggan adalah perjalanan sunyi. Tidak ada interaksi antara pelanggan dan penumpang. Masing-masing dengan urusan peribadi. Si pemandu membawa penumpang dan penumpang hanya melihat keadaan sekeliling sepanjang perjalanan.

Tidak lama kemudian, suara si pemandu teksi kedengaran, “Hidup ini sentiasa ada peluang kedua.”

Si penumpang tidak dapat menangkap butir awal bicara pemandu teksi, “Apa dia tuan?” dia meminta ayat awal itu diulang.

“Hidup ini sentiasa ada peluang kedua,” kata pemandu teksi berketurunan india, matanya melihat penumpang melalui cermin di hadapan.

Penumpang bertanya, “Maksud tuan?”

“Saya percaya kepada peluang kedua. Tadi saya melalui tempat menunggu bas di mana saya mengambil saudara tadi. Kali pertama saya, tidak ada orang pedulikan saya dan hanya menunggu bas. Kali kedua, saya dapat juga penumpang. Di mana-mana saya akan lakukan perkara yang sama. Saya akan melalui jalan yang sama dua kali. Jika tidak ada barulah saya bergerak ke tempat lain.”

Peluang kedua dalam hidup. Kepada pemandu teksi ini adalah peluang mencari rezeki di tempat yang sama. Beliau percayalah itulah usahanya. Kepada penumpang, beliau berfikir, apakah dalam hidup beliau mempunyai kepercayaan yang sama seperti pemandu teksi. Adakah beliau berusaha mendapatkan peluang kedua dalam apa yang dilakukan dalam hidup?

——–

Terkini! Zamri Mohamad adalah penulis 15 buah buku, jurulatih penulis bebas, perunding di Akademi Penulis dan jurulatih pemasaran perniagaan kecil di internet di kursusperniagaan.com dalam bidang penulisan iklan di internet. Sertai seminar, miliki buku dan ketahui lebih lanjut penulis buku di Malaysia di laman web rasmi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Jumlah Pelawat

  • 371,026 pembaca

Klik Seminar Kami

Buku tulisan saya

Kategori

Koleksi Penulisan

%d bloggers like this: