Ringgit Murtabak dan label pekerja asing

Tinggalkan komen

Februari 27, 2010 oleh zamrimohamad


Info sisipan

Buku tulisan Zamri Mohamad diterbitkan di bawah anak syarikat PTS iaitu PTS Millenia,PTS Professional, PTS One. Antara anak syarikat lain di bawah PTS ialah PTS Islamika,PTS Fortuna dan PTS Litera Turut boleh didapati di rangkaian kedai buku MPH, MPH Online, Popular Bookstores,Bookcafe dan E-kedai.net

Teruskan membaca entri di bawah

———-

Saya menyeluk saku mengeluarkan dompet. Mengasingkan beberapa ringgit kerana bercadang membeli sesuatu di pasaraya setibanya ke kampung. Bersama Abe, kami melencong ke Negeri Sembilan dahulu sebelum meneruskan perjalanan ke Melaka.

Kami berhenti di Plaza Tol Seremban selepas melepasi kaunter. Perjalanan pada pagi Jumaat tidak sesesak minggu lalu ketika cuti panjang tahun baharu Cina. Maulidur Rasul mungkin hari berehat di rumah sahaja.

Abe meletakkan kenderaan betul-betul di hadapan pejabat pengurusan PLUS. Telefon bimbit dikeluarkan. Sepuluh minit bicara. Kemudian perjalanan disambung semula.

“Abe mahu ke rumah ambil wang sewa daripada penyewa,” katanya.

Soal saya, “Siapa penyewanya?”

“Seorang peniaga pasar malam dan isterinya. Masih belum ada anak lagi,” sambung Abe sambil membelok keretanya ke simpang kanan.

Abe menyambung cerita, “Penyewa ini berniaga di beberapa pasar malam sekitar Negeri Sembilan. Kemahiran beliau adalah menghasilkan murtabak. Cuma beberapa bulan ini perniagaan beliau kurang menjadi berbanding dahulu.”

Saya bertanya, “Sakitkah atau ada masalah peribadi menyebabkan beliau tidak dapat berniaga dengan keuntungan semewah dahulu?”

Kereta memasuki sebuah taman perumahan. Sunyi dan kelihatan rumah-rumah besar yang

sudah buruk kerana tidak didiami. Berbeza keadaan rumah-rumah yang saya lihat di kawasan lain berdekatan taman perumahan ini.

“Tidak, sebenarnya perniagaan beliau dahulu rancak kerana ada dua pelanggan utama. Iaitu pekerja kilang dan pekerja warga asing.”

Kata Abe pekerja asing tidak suka pergi ke pasaraya hyper kerana kehadiran mereka ke pasaraya menjadikan mereka dicurigai. Oleh kerana itu, pasar malam menjadi pasaraya mewah bagi mereka membeli keperluan.

“Bukan sahaja di Malaysia, ketika Abe di Jordan pun begitu. Pernah satu ketika seorang pemilik kedai melayan kasar dan curiga pekerja asing dari Bangladesh yang hanya masuk mahu melihat-lihat barang di dalam kedainya. Saya berada di situ tidak pula dilayan begitu. Apabila ditanya, pemilik kedai berkata itu adalah pekerja asing,” tambah Abe.

Rezeki kepada peniaga murtabak. Para pekerja asing membeli murtabak jualan beliau di pasar malam. Mewah dengan wang belian mereka setiap minggu. Ini ditambah lagi dengan pekerja-pekerja kilang yang keluar dari kilang jam lima petang yang membeli sebelum pulang ke rumah. Pekerja yang turun dari bas untuk masuk bekerja syif seterusnya akan singgah ke pasar malam sebelum mula bertugas.

Wang masuk buat peniaga murtabak di pasar malam.

Cerita berubah. Pekerja asing yang sudah tamat permit pulang. Pekerja asing tanpa permit pula ditangkap dan dibawa pulang. Pekerja kilang warga tempatan juga pulang apabila kilang mereka ditutup kerana pelabur sudah mendapat peluang mengurangkan kos pekerja di negara lain.

Pekerja asing dan pekerja kilang berkurangan, pendapatan harian peniaga murtabak pun berkurangan. Simbiosis pendapatan peniaga kecil terjejas. Sedangkan wang sewa rumah mesti dibayar pada hujung bulan.

Kereta kami berhenti di hadapan rumah dan dia sedang menunggu kami di pagar rumah. Sekali lagi saya menyeluk saku, melihat wang di dompet. Di pasaraya yang selesa atau di pasar malam ia akan pergi hari ini.

——-

Terkini! Zamri Mohamad adalah penulis 15 buah buku, jurulatih penulis bebas, perunding di Akademi Penulis dan jurulatih pemasaran perniagaan kecil di internet di kursusperniagaan.com dalam bidang penulisan iklan di internet. Sertai seminar, miliki buku dan ketahui lebih lanjut penulis buku di Malaysia di laman web rasmi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Jumlah Pelawat

  • 371,031 pembaca

Klik Seminar Kami

Buku tulisan saya

Kategori

Koleksi Penulisan

%d bloggers like this: